طب سنتی

علائم سینوزیت و راهکارهای درمان آن

سینوزیت التهاب یا تورم بافت پوشاننده داخل سینوس‌ها هستند. سینوس‌ها حفره‌های پر از هوا در استخوان‌های جمجمه و صورت است که هر عاملی که موجب پرشدن و گرفتگی آن‌ها توسط موکوس یا چرک شود، سینوزیت ایجاد خواهد کرد. سرماخوردگی، حساسیت و انحراف تیغه بینی از عوامل این بیماری هستند.

علائم سینوزیت

سینوزیت التهاب یا تورم سینوس ها است. سینوس ها حفره های پر از هوا هستند که در پشت استخوان های پیشانی، گونه ها و بینی قرار دارند. عفونت های باکتریایی، ویروسی و قارچی، آلرژی و پولیپ بینی می توانند باعث سینوزیت شوند.

گرفتگی بینی

احتقان یا گرفتگی بینی یکی از شایع ترین علائم سینوزیت است. زمانی اتفاق می افتد که رگ های خونی در بینی شما متورم می شوند و مجاری بینی شما را مسدود می کنند. این می تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  • عفونت: عفونت‌های باکتریایی، ویروسی و قارچی می‌توانند باعث التهاب و تورم سینوس‌ها شده و منجر به مسدود شدن بینی شوند.
  • آلرژی: آلرژی می‌تواند باعث التهاب و تورم غشاهای مخاطی بینی شده و گرفتگی بینی را هدف قرار می‌دهد.
  • پولیپ بینی: توده‌های کوچک و گوشتی هستند که می‌توانند در بینی ایجاد شده و مجاری بینی را مسدود کنند.
  • داروها: برخی از داروها مانند ضد احتقان‌های موضعی می‌توانند به عنوان عارضه جانبی باعث گرفتگی بینی شوند.

برای پیشگیری از این حساسیت رعایت یک سری نکات لازم است بنابراین، دست های خود را مرتب بشویید این کار به جلوگیری از شیوع میکروب هایی که باعث عفونت سینوسی شده کمک می کند.

گرفتگی بینی در سینوزیت

از قرار گرفتن در معرض دود و سایر تحریک کننده ها خودداری کنید. چراکه، این مواد می توانند غشاهای مخاطی بینی شما را ملتهب کرده و شما را در برابر عفونت سینوسی آسیب پذیرتر کنند.

واکسن آنفولانزا را هر ساله بزنید تا از شما در برابر آنفولانزا کمک کند. خانه خود را دائما تمیز و عاری از گرد و غبار نگه دارید. گرد و غبار آلرژی را تحریک می‌کند که همین امر منجر به سینوزیت می‌شود.

بیشتر بدانید: بازگشت از افسردگی با طب سنتی

درمان گرفتگی بینی

در وهله اول برای درمان گرفتگی بینی علت زمینه‌ای آن را باید یافت درمان عفونت، آلرژی یا پولیپ بینی می تواند به رفع این مشکل کمک کند. داروهای ضد حساسیت بدون نسخه می توانند به طور موقت این گرفتگی را تسکین دهند.

اسپری های بینی استروئیدی به کاهش التهاب و تورم در این ناحیه کمک می‌کند همچنین محلول های شستشوی بینی با آب نمک می تواند به پاکسازی مجاری بینی و کاهش احتقان کمک کند. استفاده از بخور، کمپرس گرم یا سرد و مرطوب نگه داشتن هوا در تسکین حساسیت بینی موثر است.

آبریزش بینی

آبریزش بینی یکی دیگر از علائم شایع سینوزیت است در واقع، انسداد و تخلیه ترشحات از بینی و سینوس ها، نقشی کلیدی در بروز علائم سینوزیت ایفا می کند. دلایل آبریزش بینی در سینوزیت شامل سرماخوردگی و آنفولانزا از جمله عفونت‌های ویروسی هستند.

عفونت‌های باکتریایی و عفونت ویروسی به طور جداگانه رخ داده، آلرژی نیز باعث التهاب و تورم مجاری بینی، سینوس‌ها و آبریزش می‌شود.

البته انحراف تیغه بینی جریان هوا را در مجاری بینی مسدود کرده و باعث این حساسیت شده است. پولیپ بینی توده‌های خوش‌خیمی هستند که این مجاری را مسدود کرده و به این حساسیت منجر می‌شوند.

بوی بد دهان

بوی بد دهان ممکن است یکی از علائم همراه با سینوزیت باشد. سینوزیت یک التهاب در حفرات هوایی اطراف بینی (سینوس‌ها) است که معمولاً به علت عفونت ویروسی یا باکتریایی رخ می‌دهد.

و منجر به انباشتن مواد ترشحی در حفرات هوایی اطراف بینی شود. این مواد باکتری‌ها، ویروس‌ها و سلول‌های مرده را شامل می‌شود که باعث بوی بد دهان شده و در برخی موارد، ترشحات سینوزیت ممکن است به طور غیر مستقیم به داخل دهان وارد شوند، که این موجب بوی بد دهان می‌شود.

سرفه و بوی بد دهان سینوزیت

سینوزیت ممکن است باعث کاهش توانایی بویایی شما شود. این عامل موجب می‌شود که نتوانید بوی بد دهان خود را به طور صحیح تشخیص دهید و بدون آگاهی از وجود آن به این مشکل برخورد کنید.

درد صورت در سینوزیت

درد صورت یکی از علائم شایع سینوزیت است. این درد در نواحی مختلف صورت مانند گونه ها، پیشانی، پل بینی و اطراف چشم ها احساس می‌شود و منجر به فشار بر روی اعصاب صورت و درد می‌شود.

عفونت های باکتریایی، ویروسی و قارچی موجب التهاب و درد در سینوس ها و انسداد مجاری سینوسی می‌شود که همین امر در تجمع چرک و افزایش فشار در سینوس ها میسر است.

انواع درد صورت در سینوزیت وجود دارد که به انواع مختلفی چون درد تیز که ناگهانی و شدید است و به طور معمول در یک نقطه خاص در صورت احساس می شود یا درد مبهم که این نوع درد می تواند مداوم و آزاردهنده باشد و در نواحی وسیع تری از صورت احساس شود.

درد ضربان دار که با ضربان قلب شما همزمان است و در هنگام خم شدن یا دراز کشیدن نیز بدتر می‌شود. برای درمان این مورد از سینوزیت باید علت زمینه ای آن که شامل عفونت، التهاب یا انسداد سینوسی است را درمان کرد.

داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن و استفاده از کمپرس گرم یا سرد و درمان های خانگی چون بخور، ماساژ صورت و استراحت کافی در تسکین درد صورت موثر است.

سردرد و فشار گوش

سینوزیت به معنی التهاب موجود در لایه‌های دیوارهای پارانوزال یا سینوس‌ها است که به سردرد، فشار و سنگینی در ناحیه صورت و سر، تورم و درد در این منطقه، احساس بیحالی و خستگی، تب و برخی موارد خروج مخاط زرد یا سبز از بینی منجر شود.

خانم درگیر سردرد سینوزیتی

این شرایط ممکن است با فشار و سر درد در منطقه گوش همراه باشد و انسداد مجاری بینی باعث تجمع مایع در سینوس‌ها و افزایش فشار در گوش و سر در نهایت التهاب و درد در این ناحیه می‌شود.

بیشتر بدانید: درمان فوری سردرد با دمنوش

راهکارهای درمان سینوزیت

سینوزیت التهاب و تورم سینوس‌ها است که می‌تواند حاد یا مزمن باشد. سینوزیت حاد معمولاً در اثر سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد می‌شود و به طور خود به خود در عرض چند هفته بهبود می‌یابد. سینوزیت مزمن بیش از ۱۲ هفته طول می‌کشد و می‌تواند ناشی از آلرژی، عفونت‌های قارچی یا نقص ساختاری در بینی باشد.

فردی با سردرد سینوزیتی

راهکارهای درمان سینوزیت حاد

استراحت کافی به بدن شما کمک می‌کند تا با عفونت مبارزه کند و نوشیدن مایعات زیاد و اسپری‌های بینی آب نمک، داروهایی چون استامینوفن یا ایبوپروفن به رقیق شدن ترشحات و تخلیه سینوس‌ها کمک می‌کند همچنین استفاده از بخور گرم یا سرد می‌تواند به مرطوب شدن مجاری تنفسی و تخلیه سینوس‌ها کمک کند.

راهکارهای درمان سینوزیت مزمن و کهنه

درمان سینوزیت کهنه به نوع و شدت عفونت، علت زمینه‌ای و شرایط سلامتی فرد بستگی دارد. اگر سینوزیت شما ناشی از آلرژی است، درمان آن به بهبود علائم شما کمک می‌کند ولی اگر از عفونت باکتریایی است، آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود.

در نهایت اگر به درمان‌های دیگر پاسخ ندهد، ممکن است نیاز به جراحی برای تخلیه سینوس‌ها و برداشتن پولیپ‌های بینی لازم باشد که با نظر پزشک متخصص انجام می‌گردد.

در برخی موارد، ایمونوتراپی می‌تواند برای درمان سینوزیت مزمن آلرژیک مفید باشد. گاهی روش‌های طب سنتی مانند طب سوزنی یا آروماتراپی برای درمان سینوزیت مزمن استفاده می‌شود.

راهکارهای خانگی برای درمان سینوزیت

غرغره کردن با آب نمک می‌تواند به تسکین درد گلو و التهاب و کمپرس گرم روی صورت به کاهش درد و التهاب کمک کند. برخی از مکمل‌های غذایی مانند ویتامین C و روی می‌توانند به تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با عفونت کمک کنند.

بیشتر بدانید: درمان گلودرد و سرفه با دمنوش گیاهی

قوی ترین داروی سینوزیت

قوی ترین داروی سینوزیت به نوع و شدت عفونت بستگی دارد. به طور کلی، آنتی بیوتیک ها قوی ترین دارو برای درمان سینوزیت باکتریایی هستند. انواع آنتی بیوتیک های رایج برای سینوزیت شامل آموکسی سیلین، کوآموکسی کلاو، آزیترومایسین، کلاریترومایسین است.

عکس خانمی با داروهای سینوزیتی

این داروها فقط برای درمان سینوزیت باکتریایی تجویز می شوند و برای سینوزیت ویروسی موثر نیستند. مصرف آن‌ها باید طبق دستور پزشک باشد و دوره درمان کامل شود.
مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها می تواند به مقاومت دارویی منجر شود.

محرک‌هایی که باید در سینوزیت از آنها دوری کرد

شناسایی و دوری از محرک‌هایی که علائم سینوزیت شما را تشدید می‌کنند، می‌تواند به بهبودی سریع‌تر شما کمک کند. برخی از این محرک‌ها شامل:

محرک‌های محیطی

دود و آلاینده‌ها چون دود سیگار، دود اگزوز، دود بخاری و سایر آلاینده‌ها می‌توانند التهاب و تورم در سینوس‌ها را تشدید کنند در برخی مواد شیمیایی مانند سفید کننده، آمونیاک و عطرها می‌توانند مجاری بینی را تحریک کنند و علائم سینوزیت را بدتر کنند.

همچنین، گرد و غبار خانه، گرده گیاهان و سایر ذرات معلق در هوا باعث تحریک مجاری بینی و تشدید علائم سینوزیت شده و در کنار آن هوای سرد و خشک می‌تواند مجاری بینی را تحریک کند و علائم سینوزیت را بدتر کند.

محرک‌های غذایی

برخی افراد معتقدند که مصرف محصولات لبنی می‌تواند باعث افزایش تولید مخاط و تشدید علائم سینوزیت شود. غذاهای تند می‌توانند باعث تحریک مجاری بینی و تشدید علائم سینوزیت شوند.

غذاهای فرآوری شده التهاب و تورم را در بدن افزایش می‌دهند و علائم سینوزیت را بدتر می‌کنند علاوه بر آن الکل باعث کم آبی بدن و تشدید علائم آن می‌گردد.

استرس سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و شما را در برابر عفونت‌های سینوسی آسیب‌پذیرتر می‌کند. کمبود خواب و خستگی موجب ضعف سیستم ایمنی بدن شده همچنین شنا در آب استخر یا دریا می‌تواند باعث ورود آب به سینوس‌ها و تشدید علائم سینوزیت شود.

بیشتر بدانید: دمنوش های آرامبخش برای کاهش اضطراب و مبارزه با استرس

سخن پایانی:
سینوزیت حساسیت و بیماری شایع است که می‌تواند علائم مختلفی مانند آبریزش بینی، گرفتگی بینی، درد صورت، سردرد، تب، سرفه و خستگی ایجاد کند البته باید در نظر داشت که اگر علائم سینوزیت شما شدید یا مداوم است، به پزشک مراجعه کنید. پزشک متخصص علت سینوزیت شما را تشخیص داده و درمان مناسب را برای شما تجویز می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

دکمه بازگشت به بالا