تناسب اندام

درمان چاقی موضعی در شکم و پهلو

چاقی موضعی همان تجمع بافت چربی زیر جلدی است که در نواحی آناتومیک مشخصی قرار می‌گیرد و باعث ایجاد تغییر ناموزونی در شکل ظاهری بدن می‌شود.

معمولاً چربی‌های موضعی در شکم، پهلوها و ران پشت، بازوها و سینه قرار دارند. چربی موضعی بیش از حد درواقع یک مشکل زیبایی شناختی است، خیلی از افرادی که از چربی موضعی بیش از حد رنج می‌برند از بسیاری جهات احساس ضعف می‌کنند؛ و این ممکن است منجر به کاهش عزت نفس و تأثیرات شخصی دیگر بشود. همچنین به طور کلی در برخی از فرهنگ‌ها چاقی موضعی ممکن است بر زندگی حرفه‌ای نیز تأثیرگذار باشد و این واقعیتی تلخ و در عین حال غیر قابل کنترل است.

عوامل دخیل در ایجاد چربی موضعی

وراثت

چاقی موضعی والدین یکی از عوامل ژنتیکی برای چاقی موضعی است. مطالعات نشان می‌دهد که فردی که والدین چاق دارد ۷۰ درصد احتمال دارد که دچار استعداد چاقی در همان مواضع باشد.

هورمون‌ها

برخی از هورمون‌ها بر متابولیسم بدن، اشتها و هضم غذا تأثیر می‌گذارند. تغییرات هورمونی ناشی از بلوغ، بارداری یا یائسگی می‌تواند بر توانایی بدن در تنظیم وزن تأثیر بگذارد. علاوه بر این، اختلالات هورمونی مختلف مانند کم‌کاری تیروئید و هیپرکورتیزولیسم می‌تواند باعث افزایش وزن شود. نکته قابل توجه در این مورد این است که استرس و کمبود خواب نیز باعث ایجاد عدم تعادل هورمونی می‌شود که می‌تواند منجر به افزایش اشتها شود.

سن

هر فرد در سنین بالا تناسب اندام لاغر یا عضلانی خود را از دست می‌دهد. این حتی در مورد استخوان‌ها هم رخ می‌دهد و همین موضوع باعث کاهش متابولیسم پایه‌ای بدن می‌شود. بنابراین مصرف انرژی روزانه کاهش می‌یابد، در حالی که اغلب همان سبک تغذیه قبلی فرد ادامه پیدا می‌کند.

چگونه پیشگیری کنیم؟

بهترین راه پیشگیری تعادل انرژی ورودی به بدن است. برای جلوگیری از تجمع و بزرگ شدن ذخایر چربی، هدف اصلی باید متعادل کردن انرژی ورودی به بدن و انرژی خروجی‌ فیزیکی باشد.

پیش گرفتن یک رژیم غذایی سالم و سازگار با سبک زندگی، همراه با تمرین منظم فعالیت‌های بدنی، روشی هماهنگ را در ساختار بدن شکل می‌دهد. استراحت کافی و مناسب، نوشیدن آب فراوان، پرهیز از نوشیدنی‌های الکلی پرکالری و دوری از موقعیت‌های استرس‌زا می‌تواند در حذف چاقی شکم و پهلو بسیار موثر باشد.

چگونه درمان کنیم؟

رژیم غذایی که می‌تواند به سوزاندن چربی‌های شکم و پهلو کمک کند، شامل مواد غذایی زیر است:

میوه‌ها

میوه‌ها سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی، فیبر غذایی و آنتی اکسیدان‌ها هستند. فیبر غذایی هضم را بهبود می‌بخشد، تعداد و تنوع میکروب‌های خوب روده را افزایش می‌دهد، متابولیسم را بهبود می‌بخشد و به کاهش فشار خون کمک می‌کند.

مرکباتی مانند پرتقال، لیمو، کیوی، نارنگی و لیموترش تازه منابع خوبی از آنتی اکسیدان‌ها هستند و خواص ضد میکروبی دارند.

سایر میوه‌های چربی‌سوز عبارتند از سیب، هندوانه، انگور و توت فرنگی. با این حال، مطمئن شوید که در مصرف میوه‌ها زیاده روی نکنید. اگرچه آن‌ها حاوی مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی هستند، اما حاوی قند نیز هستند.

حبوبات

حبوبات به سوزاندن چربی‌های شکم کمک می‌کنند. حبوبات (یا دال) سرشار از پروتئین و کم کالری و چربی هستند. پروتئین بدون چربی موجود در حبوبات به ساخت توده عضلانی بدون چربی، سرعت بخشیدن به متابولیسم و بهبود عملکرد کلی بدن کمک می‌کند. دال ساده آب‌پز سالم‌تر از دال سرخ شده یا ادویه‌دار است.

لوبیا و حبوبات دیگر منابع خوبی از پروتئین، فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند. مصرف منظم آن‌ها می‌تواند به سرکوب گرسنگی کمک کند و در نتیجه از پرخوری جلوگیری کند. آن‌ها همچنین منابع عالی پروتئین برای گیاهخواران هستند. سعی کنید سه حبوبات مختلف را مخلوط کنید تا بدن خود را با ریز مغذی‌های مختلف تامین کنید.

ماهی

ماهی‌ها منابع خوبی از پروتئین و اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. پروتئین‌ها به ساخت عضلات کمک می‌کنند و اسیدهای چرب امگا ۳ باعث کاهش التهاب و استرس در بدن و افزایش سرعت متابولیسم می‌شوند. همچنین هر چه میزان اضطراب کمتر باشد، احتمال افزایش وزن که در اثر استرس و التهاب ایجاد می‌شود، کاهش می‌یابد.

آجیل

آجیل‌هایی مانند گردو، آجیل ماکادمیا، آجیل کاج و پسته برای کاهش وزن مفید هستند. آن‌ها سرشار از چربی‌های سالم و پروتئین هستند که سطح سیری شما را افزایش می‌دهند، طعم غذا را بهبود می‌بخشند و از خوردن تنقلات دیگر غذاهای ناسالم پر از چربی جلوگیری می‌کنند. مصرف منظم آجیل به پیشگیری از چاقی و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک می‌کند.

به خصوص بادام به دلیل داشتن چربی و پروتئین سالم معده شما را برای مدت طولانی سیر نگه می دارد. آنها منابع خوبی از مواد مغذی برای گیاهخواران برای سوزاندن چربی هستند. آنها همچنین سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که انرژی و متابولیسم را افزایش می دهند.

اسفناج و سایر سبزیجات سبز

اسفناج و سایر سبزیجات سبز به عنوان غذاهایی شناخته می‌شوند که چربی شکم را می‌سوزانند.

سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم پیچ، سبزیجات کلم، سبزی تربچه، هویج، کلم بروکلی و شلغم سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان‌ها و فیبر غذایی هستند. این سبزیجات می‌توانند با افزایش سیری، کاهش التهاب و کمک به هضم به کاهش چربی شکم کمک کنند.

محصولات لبنی

محصولات لبنی پرچرب توصیه می‌شوند زیرا سرشار از مواد مغذی هستند و می‌توانند شما را برای مدت طولانی سیر نگه دارند و در نتیجه به کاهش وزن کمک کنند. شیر کم چرب فاقد این مواد مغذی است و به اندازه لبنیات پرچرب از گرسنگی شما جلوگیری نمی‌کند.

بلغور جو دوسر

جو دوسر سرشار از فیبر است و به هضم غذا کمک می‌کند. آن‌ها حاوی فیبر نامحلول و کربوهیدرات‌هایی هستند که گرسنگی شما را مهار می‌کنند و برای تمرین‌های ورزشی به شما انرژی می‌دهند. صبح‌ها بلغور جو دوسر را با مقداری کره آجیل یا خود آجیل برای افزایش پروتئین میل کنید.

هنگام خرید بلغور جو دوسر، مطمئن شوید که جو دوسر بدون طعم را انتخاب کنید زیرا جو دوسر طعم‌دار حاوی قند و مواد شیمیایی است.

کره بادام زمینی

کره بادام زمینی از دیگر مواد غذایی است که چربی‌های شکم و پهلو را می‌سوزاند.

کره بادام زمینی یک گزینه عالی برای شیرین کردن صبحانه یا اسموتی‌های شماست. کره آجیل سرشار از پروتئین، ویتامین E، آهن، پتاسیم، روی، آنتی اکسیدان‌ها، فیبر غذایی و پلی فنولسی است. برای رفع گرسنگی یک مشت بادام زمینی خیس خورده یا آب پز را به عنوان میان وعده مصرف کنید. البته در مصرف بادام زمینی زیاده‌روی نکنید زیرا کالری زیادی دارند.

روغن زیتون خالص

روغن زیتون برای کاهش وزن و سلامت عمومی مفید است زیرا به کاهش کلسترول LDL (بد) و افزایش سطح کلسترول HDL (خوب) کمک می‌کند. این روغن دوستدار کاهش وزن و قلب است که می‌توانید از آن برای طبخ یا چاشنی غذا استفاده کنید.

غلات کامل

غلات کامل، مانند ارزن، کینوا و برنج قهوه‌ای، منابع خوبی از پروتئین، ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر غذایی هستند. مصرف آن‌ها می‌تواند گرسنگی شما را از بین ببرد، به هضم غذا کمک کند و از یبوست جلوگیری کند. این به نوبه خود می‌تواند به شما کمک کند چربی شکم و پهلو را به راحتی از بین ببرید.

دانه چیا

امروزه استفاده از دانه‌های چیا در اسموتی‌ها، سالادها و وعده صبحانه به یک روند تبدیل شده است. آن‌ها منبع عالی پروتئین و چربی‌های سالم هستند و دو قاشق غذاخوری دانه چیا حاوی تقریباً ۱۰ گرم فیبر رژیمی است. دانه چیا فاقد گلوتن است، سیری را افزایش می‌دهد و دارای خواص ضد التهابی، ضد دیابتی، آنتی اکسیدانی و ملین است.

قارچ

قارچ ها منابع خوبی از ویتامین D بوده و به میزان بالایی برای شکم و پهلو چربی‌سوز هستند. آن‌ها کم کالری، دارای پروتئین و آب بالا و بسیار خوشمزه هستند. می‌توانید به راحتی سوپ قارچ تهیه کنید یا به سالاد و ساندویچ خود اضافه کنید تا یک ناهار یا شام لذیذ را بدون نگرانی از کالری تهیه کنید.

تمشک

تمشک سرشار از فیبر غذایی و پلی فنول‌هایی مانند آنتوسیانین و الاژیتانین است. آنتی اکسیدان‌های موجود در آن‌ها به از بین بردن رادیکال‌های مضر اکسیژن آزاد کمک می‌کند و در نتیجه التهاب و چاقی ناشی از استرس را کاهش می‌دهد. تمشک را در وعده صبحانه یا اسموتی‌ها مصرف کنید.

روغن نارگیل

روغن نارگیل خالص سطح کلسترول خوب (کلسترول HDL) را افزایش می‌دهد. از روغن نارگیل خوراکی برای پخت و پز استفاده کنید. همچنین می‌توانید قهوه عربیکا و روبوستا هم به عنوان نوشیدنی صبحگاهی میل کنید تا تمام روز شارژ باشید.

البته توجه داشته باشید قبل از مصرف منظم روغن نارگیل با پزشک خود صحبت کنید.

سوپ

خوردن سوپ قبل از غذا به کاهش کالری مصرفی شما کمک می‌کند. این به نوبه خود می‌تواند به جلوگیری از تجمع چربی در ناحیه شکم و پهلو کمک کند. شما باید سبزیجات، مرغ یا سوپ شفاف قارچ مصرف کنید.

تخم مرغ

مطالعه‌ای که در مجله‌ بین‌المللی چاقی منتشر شد، کاهش وزن بعد از صبحانه تخم مرغ را با صبحانه شیرینی که هر دو حاوی کالری مشابه بودند، مقایسه کرد. شرکت‌کنندگانی که دو تخم‌مرغ برای صبحانه مصرف کردند، ۶۵ درصد وزن بیشتری از دست دادند و دور کمرشان تا ۳۴ درصد کاهش یافته بود. این به این دلیل است که تخم مرغ منبع عالی پروتئین و ویتامین‌های محلول در آب و چربی است که به جلوگیری از گرسنگی و ساخت عضلات بدون چربی کمک می‌کند.

فلفل چیلی تند

فلفل‌های چیلی مانند کاین، چیلی سبز و فلفل قرمز سرشار از ویتامین C و کپسایسینی هستند که به افزایش سرعت متابولیسم و حساسیت به انسولین کمک می‌کند و به سوزاندن چربی کمک می‌کند. فلفل قرمز را به سالاد خود اضافه کنید و فلفل سبز را به سرخ کنید یا به املت اضافه کنید. آن‌ها نه تنها طعم خوبی به وعده غذایی شما می‌دهند بلکه به کاهش وزن نیز کمک کنند.

کلم بروکلی

کلم بروکلی طیف گسترده‌ای از فواید را از کاهش چربی شکم و پهلو گرفته تا کاهش خطر سرطان سینه، ارائه می‌دهد. در واقع، کارشناسان معتقدند که مصرف بروکلی ممکن است مقاومت به انسولین را در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بهبود بخشد. مواد مغذی گیاهی موجود در بروکلی پتانسیل دفع سموم، کاهش استرس، کاهش خطر ابتلا به سرطان و افزایش سلامت کلی بدن را دارند. برای کاهش وزن، کلم بروکلی بلانچ شده یا کبابی را با سالاد و سوپ مصرف کنید.

جوانه گندم

جوانه گندم را پس از شستن آن به سوپ و سالاد خود بیافزایید. جوانه گندم سرشار از فیبر غذایی، آهن و کلسیم است و سدیم کمی دارد. فیبر غذایی شما را برای مدت طولانی سیر نگه می دارد و روده بزرگ را با بهبود حرکت روده و جلوگیری از یبوست پاک می‌کند. برای صبحانه، ناهار یا شام جوانه گندم مصرف کنید و بلافاصله متوجه تفاوت در چرخه گرسنگی خود خواهید شد.

ماست

ماست سرشار از باکتری‌های خوب روده است که به هضم غذا کمک می‌کند و از سلامت روده شما مراقبت می‌کند. در مطالعه‌ای که در مجله بریتانیایی تغذیه منتشر شد، دانشمندان دریافتند که زنانی که پروبیوتیک مصرف می‌کنند، دو برابر بیشتر از آن‌هایی که مصرف نمی‌کنند، وزن کم می‌کنند. ماست را با استفاده از آن برای تهیه اسموتی و سس سالاد در رژیم غذایی خود قرار دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

دکمه بازگشت به بالا