تغذیه

چگونه کم خونی ناشی از آهن را جبران کنیم؟

کمبود آهن شایع ترین کمبود تغذیه ای در جهان است که هم کشورهای کم درآمد و هم کشورهای پردرآمد را تحت تاثیر قرار می دهد. پیشگیری و درمان کمبود آهن یک هدف عمده بهداشت عمومی به ویژه در زنان، کودکان و افراد در کشورهای کم درآمد است. چالش های موجود در درمان کمبود آهن شامل یافتن و رسیدگی به علت زمینه ای و انتخاب یک محصول جایگزین آهن است که نیازهای بیمار را برآورده می کند. این مطلب در رابطه با مدیریت کم خونی و فقر آهن در بزرگسالان را مورد بحث قرار می دهد همچنیت علل و تشخیص کمبود آهن در بزرگسالان به طور جداگانه ارائه شده است.

کم خونی فقر آهن چیست؟

هنگامی که سطح هموگلوبین در گلبول های قرمز (RBC) کاهش یابد کم خونی رخ می دهد. در گلبول های قرمز پروتئینی به نام هموگاوبین وجود دارد که وظیفه حمل اکسیژن به بافت های شما را بر عهده دارد. یکی از شایع ترین نوع کم خونی، کم خونی فقر آهن است. بدن شما برای ساخت هموگلوبین نیاز به آهن دارد. وقتی آهن کافی در خون شما وجود ندارد، بقیه بدن شما نمی تواند مقدار اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کند. در حالی که این بیماری ممکن است شایع باشد، بسیاری از مردم نمی دانند که کم خونی فقر آهن دارند. ممکن است سال ها بدون دانستن علت، علائم را تجربه کنید. در زنان در سنین باروری، یکی از علل شایع کم خونی ناشی از فقر آهن، از دست دادن آهن در خون به دلیل قاعدگی شدید یا بارداری است. رژیم غذایی نامناسب یا برخی بیماری‌های روده‌ای که بر نحوه جذب آهن در بدن تأثیر می‌گذارند نیز می‌توانند باعث کم‌خونی فقر آهن شوند. در این مقاله نگاهی دقیق‌ تر به علائم و علل کمبود آهن و نحوه درمان آن می‌اندازیم.

علائم کم خونی فقر آهن چیست؟

اگر شما کم خونی فقر آهن داشته باشید امکان دارد که علائم بسیار خفیف داشته باشید یا اصلا متوجه آن نباشید. بهترین راه برای تشخیص کم خونی فقر آهن آزمایش خون است.

علائم کم خونی فقر آهن متوسط تا شدید می تواند شامل موارد زیر باشد:

۱٫خستگی عمومی
۲٫ ضعف
۳٫ رنگ پریدگی پوست
۴٫ تنگی نفس
۵٫ سرگیجه
۶٫ ولع عجیب و غریب برای خوردن مواد بدون ارزش غذایی
۷٫ احساس سوزن سوزن شدن یا خزیدن در پاها زبان تورم یا درد سردی دست و پا
۸٫ تند یا نامنظم ضربان قلب
۹٫ ناخن های شکننده
۱۰٫ سردرد

علل کم خونی فقر آهن چیست؟

طبق گزارش ASH، مهمترین و اصلی ترین علت کم خونی کمبود آهن است. دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است فرد دچار کمبود آهن شود. این شامل:

دریافت ناکافی آهن

خوردن آهن کم در مدت زمان طولانی می تواند باعث کمبود در بدن شما شود. غذاهایی مانند گوشت، تخم مرغ و برخی سبزیجات برگ سبز سرشار از آهن هستند. از آنجایی که آهن در زمان رشد و تکامل سریع ضروری است، زنان باردار و کودکان خردسال ممکن است حتی به غذاهای غنی از آهن در رژیم غذایی خود نیاز داشته باشند.

بارداری یا از دست دادن خون به دلیل قاعدگی

خونریزی شدید قاعدگی یکی از علل شایع کم خونی فقر آهن در زنان در سنین باروری است. بارداری نیز همینطور است، زیرا بدن شما در این دوران به آهن بیشتری نیاز دارد تا اکسیژن کافی برای نوزاد ایجاد کند.

خونریزی داخلی

زخم معده، پولیپ در روده بزرگ یا کوچک و سرطان برخی از شرایط پزشکی هستند که باعث خونریزی داخلی می شوند که می تواند منجر به کم خونی و فقر آهن شود. با استفاده منظم از برخی مسکن ها مانند آسپرین نیز می تواند منجر به خونریزی در معده شود.

ناتوانی در جذب آهن

برخی از اختلالات یا جراحی هایی که بر روده ها تأثیر می گذارند نیز می توانند در نحوه جذب آهن توسط بدن شما اختلال ایجاد کنند. حتی اگر شما در رژیم غذایی خود به اندازه نیاز آهن مصرف کنید بیماری هایی از جمله سلیاک یا جراحی روده مانند بای پس معده ممکن است میزان جذب آهن بدن را محدود کند.

اندومتریوز

اندومتریوز (en-doe-me-tree-O-sis) یک اختلال اغلب دردناک است که در آن بافتی مشابه بافتی که به طور معمول داخل رحم شما را می پوشاند. آندومتر در خارج از رحم شما رشد می کند. آندومتریوز معمولاً تخمدان ها، لوله های فالوپ و بافت پوشاننده لگن شما را درگیر می کند و در دوران قاعدگی خون نسبتا زیادی را از دست خواهید داد.

ژنتیک

یکی دیگر از بیماری هایی که می تواند از خانواده به شما انتقال پیدا کند بیماری سلیاک است. این بیماری می تواند جذب آهن را مشکل کند. همچنین شرایط ژنتیکی یا جهش هایی وجود دارد که می تواند به این مشکل بیفزاید. یک نوع جهش ژنتیکی به نام TMRPSS6 Trusted Source است. این جهش باعث می شود بدن شما مقدار زیادی هپسیدین بسازد. هپسیدین هورمونی است که می تواند مانع از جذب آهن در روده شود.

کلام آخر
همان طور که توضیحاتی را دادیم اگر شما یکی از این علایم را داشتید ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید که با دادن انواع آزمایش علت اصلی فقر آهن در بدن شما را بداند و طبق آن دستور پزشکی را برای تجویز کند. شاید شما نیاز به دارو نداشته باشید و با یک رژیم غذایی مناسب کم خونی شما برطرف شود. اما بعضی از بیماران شاید نیاز به دارو پیدا کند و قبل از هر چیز به یک متخصص مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

دکمه بازگشت به بالا